Reklama
 
Blog | Tomáš Nosek

Konečné sbohem Kremlu…

...je mým zbožným přáním. Není divu, že u nás mají ruští špioni pré, když jdou vysocí čeští politici  na ruku Kremlu. Může být na lásce k Rusku něco pěkného? Ale samozřejmě! I já zbožňuji ruské spisovatele, skladatele, písničkáře... Ovšem chlácholení Klausovo i Paroubkovo, že Ruská zahraniční politika pro nás nepředstavuje žádné riziko ve mě vyvolává pocit zrady, přesněji řečeno vlastizrady. Není žádným tajemstvím, že prognostické ústavy zakládalo po východním bloku přímo KGB. Z toho českého vzešel jak Klaus, tak Zeman. V tomto světle je mizérie našich nezřetelných postojů vůči Rusku pochopitelnější. Paroubek se chce možná jen vyvarovat další plynové krize, která by mu ukousla z koláče popularity (pokud ČSSD vyhraje volby). Mě ale zajímá, proč návštěva neproběhla za účasti našich diplomatů a co že jim to pan sexy mozek vlastně slíbil.

Jsem opravdu rád, že jsem se narodil v Čechách (to je úmyslná gramatická chyba – výraz Česko jsem prostě nikdy nevzal za svůj). Záleží mi na tom, jak se tady lidem žije a bude žít v budoucnu. Záleží mi na zkvalitňování naší demokracie, právního státu i profesionality a svobody médií. Není mi lhostejné jak moc / málo si tady necháme pro něčí zisk zdevastovat přírodu. Nejen proto, že rád cestuji po světě, citlivě vnímám, jakou "karmu" mají Češi z pohledu zbytku světa (tedy té části, mající o naší existenci alespoň potuchu).

Nevím jak moc, jste zaznamenali ustavení, bádání a výsledky takzvané Pačesovy komise. Vkládal jsem naivní víru v osvícenost akademiků, ale po zveřejnění výsledků mi spadla čelist. Doufal jsem, že osvícené hlavy se nebudou bát označit nejsnazší cestu k energetické soběstačnosti. S energiemi se předevšým "PLÝTVÁ". Doprava, energetika, vytápění a izolace, čištičky vody, zemědělství a mnoho dalších odvětví mají toto společné. Nemám v úmyslu vracet Čechy do středověku. Právě naopak. Abych se vyhnul případným kritikám o nerealizovatelnosti mých plánů, naznačím co je třeba učinit nejdříve:

 

Reklama

1.) Schválit dobrý zákon o regulaci lobingu

2.) Ztransparentnit veřejné zakázky. Zákonem stanovit zákaz odprodeje (i poprivatizačního) strategicky významných firem do rukou nedůvěryhodného států, či jejich státních firem. Zařadit mezi tyto země Rusko, Bělorusko, Čínu a ostatní diktátorské režimy je doufám samozřejmostí….

3.) Zbavit politiky imunity, či ji alespoň výrazně omezit

4.) Zbavit politiky vlivu na veřejnoprávní média a rady (nahradit celonárodními volbami)

5.) Očistit policii a justici od vazeb na politické strany

6.) Dojednat celonárodní konsenzus o budoucím směřování země

 

Přiznávám, že prosazení předchozích bodů je zatím politicky neprůchodné, ale v programu má takové plány jen STRANA ZELENÝCH (a i v předchozí vládě je neustále předhazovala opozičněsmluvnímu parlamentu se škodolibou stafáží komunistů)

 

A jak nás směřovat i se zoufalým rozpočtem po volbách?

Začněme daňovou reformou. Slevou na daních bych ocenil všechny firmy, které prokazatelně oproti předchozím létům sníží spotřebu energií, produkci odpadů, či budou vyrábět nízkoenergetický výrobek. Díky tomu u nás vznikne příznivé klima pro rozvoj úsporných technologií. Je potřeba zrušit monopol ČEZu a umožnit jeho konkurenci vstup do elektrické rozvodné síťe za rovných podmínek. Je dosud jeho majoritním vlastníkem stát, či ne? Je ostudou, že vydáváme na školství a vědu pouze 10% HDP, když průměr států EU je 12%. Strana Zelených žádá oněch dvanáct, já bych je ovšem dorovnal. A to systémem volitelných daňových odpisů. Každý občan by měl mít právo se rozhodnout, kam půjde jednou ročně 5% (nerealisticky bych byl osobně pro 10%) z jeho daní. Zda by je bylo možno věnovat domovu důchodců, kde máme příbuzného, místní škole, vědeckému ústavu, nadaciím, či neziskovkám kterým fandíme už přenechávám k širší diskusi. O tom, kolik lidí, by ze svých daní chtělo podporovat školství, vědu či kulturu je zbytečné spekulovat. Jsem ovšem přesvědčený, že by tento krok zvýšil zájem lidí o politiku i hrdost na stupeň demokracie, které jsme tím dosáhli.

Progresivní zdanění jsem vždy odmítal, jako neetické. Přišlo mi, že takové daňové nastavení podobně jako komunistický režim trestá schopné a šikovné, aby pak rozhazovalo plnými hrstmi nejen potřebným, ale i líným a apatickým. Velice příjemně mě překvapilo, že podnikatelé v Čechách nejsou úplně proti daňové progresi. Chápou svoje vyšší výdělky jako nadstandart a jsou ochotni se o ně podělit s méně šťastným zbytkem společnosti. Nastavil bych proto systém po debatách s podnikateli a založil ho na konsenzuální dohodě. Nechceme přeci, aby odsud utekli ti, kteří do státní kasy přispívají nejvíce. Odborníci z řad ekonomů (ano jsou i tací) ovšem tvrdí, že větší zdanění "bohatých" by stejně nepřineslo výrazné zvýšení příjmů státního rozpočtu.

Když prosazuji šetření na všech stranách, neměl bych zamlčovat hlavní myšlenku. Všichni kdo ušetří výdaje, ať už to bude stát, firmy, či občané, VYDĚLAJÍ. Mám na mysli peníze, které by padly na platbu energií, zbytečného kancelářského materiálu, naježděných kilometrů, plateb za zpracování odpadu atp.

Kde a jak šetřit? Mnoho inspirativních myšlenek jsem našel v knize "Faktor čtyři ", která v Čechách vyšla již před deseti lety. Několik příkladů:

1.) Jste majitelem velké, ale třeba i rodinné firmy? Nabídněte svým zaměstnancům (rodině :-)) následující: "Pokud přijdou na to, jak firmě ušetřit peníze s minimálními, či žádnými náklady, přidáte jim slušná procenta z prokazatelně ušetřených peněz." Zaměstnaci jsou obyčejně mnohem lépe informovaní, než jejich šéfové, a tuší, kde se plýtvá zbytečně. Je to vyzkoušené. Firmy tím "zezelenají" a můžou se tím chlubit před zákazníky. Majitelé, akcionáři i zaměstnanci na tom vydělají. Firmám zůstane více peněz na další inovace a stát do toho nemusí vložit ani korunu. Poněkud nepravicové bylo i řešení, že po každé inovaci se o nějaké to procento zvedne plat všech zaměstnanců firmy, bez rozdílu.

2.) Pevně věřím, že nejen díky Straně Zelených a jejich programu "Zelená úsporám ", či "Velké výzvě " hnutí DUHA, tuší věšina mých čtenářů, co jsou to tzv. energeticky pasivní a aktivní domy. Pasivní domy jsou dobře izolované, mají inteligentní systém rozvodů tepla, vody i vzduchu. Mozkem systému je pak takzvaná rekuperační jednotka, která díky systému čidel měří a reguluje výměnu vlhkosti a tepla ve všech místnostech zvlášť. Voda z vany odteče do rezervoáru WC, předtím ale stihne svým zbytkovým teplem ohřát studený, ale čerstvý vzduch zvenčí. Takzvaná superokna regulují množství tepla i světla podle venkovní teploty, ale i intenzity záření. Různé druhy se hodí pro okna orientovaná na různé světové strany. Šedesát procent našeho odpadu tvoří ona klatá "biomasa". Byl bych rád, kdyby to už lidé vystudované politoložce, mluvící několika světovými jazyky, Kátě Jacques odpustili. Strana Zelených by zase měla trpělivě vysvětlovat, že nezastřešuje pouze ekologickou, ale i lidskoprávní politiku a jednotliví členové se ve svých znalostech doplňují. S tou "biomasou" také pěkně plýtváme občané… Samozřejmě pokud nemáte prasátko, či kompost. Z tohoto odpadu se dá pomocí hnilobněrozkladných procesů způsobených bakteriemi vyrobit a jímat bioplyn, který můžeme následně použít k vytápění budov, či výrobě el. energie, to vše téměř bez škodlivin vypouštěných do vzduchu a díky zpracování pouhého odpadu.

3.) Zemědělství nemůže nadále fungovat jako dosud. Zemědělci stále jen nastavují ruku, čas od času nám jezdí dělat přehlídky zemědělské techniky a vylévat mléko do pražských kanálů před Ministerstvo zemědělství. Bylo moc sucho, mokro – neurodilo se. Urodilo se příliš. Všechno chtějí kompenzovat ze státní kasy, tedy z našich peněženek. U každého jiného byznysu je normální, že když se podnikání nevyplácí, podnikatel změní obor. Zemědělci nás ovšem živí (víc ti evropští, nebo ti čeští?) a tak jsem se v předchozím textu hrozivě rouhal. Budiž mi odpuštěno, že je nechci týrat mnoho. Přeji si, pokud mám zemědělcům přispívat na jejich živobytí, aby:

kultivovali krajinu zakládáním mezí, výsadbou větrolamů, zakládáním jezírek a rybníčků. Nechávali půdu odpočinout, tedy tzv. ležet ladem. V kopcovitých terénech vedli své stroje vždy po vrstevnici. (je mi trapné, že něco takového jim musí radit pražák), aby při deštích půda více zadržovala vodu. Vyhnuli se nadměrnému pěstování Kukuřice (nezadržuje vodu), Řepky olejky (vyčerpává příliš moc živin a žádné nevrací, neboť se zpracovává celá). Omezili hnojení umělými hnojivy a částečně či zcela ho nahradili například hnojením sušinou, zbylou z bioplynových elektráren a tepláren.

4.) Státní aparát je přebujelý a neefektivní. Nabídněme úředníkům, aby sami navrhli jeho zeštíhlení. Je to sice trochu podlá metoda, ale odměníme-li dobré nápady zvýšením platu, či kariérním postupem, jsem přesvědčen, že státní aparát zvládne stejnou agendu jako dnes s dvoutřetinovým počtem úředníků.

5.) Přejděme na elektronické volby. Odpadne tisk volebních lístků. Veřejně přístupných míst s internetem je v Čechách dostatek a zvýší se tím i volební účast a díky tomu i legitimita vlády.

Věřím, že tento soubor nápadů by nás pomohl v důsledku dostat mezi nejslibněji se rozvíjející demokracie, zlepšil by politickou kulturu ve společnosti a pomohl by i nenásilně zlepšení stavu životního prostředí.

To by ale nesměla většina společnosti volit prokorupční a antiekologické strany typu ODS, ČSSD, TOP 09 a KSČM, ale Stranu Zelených .  Pro inspiraci anglicky mluvících čtenářů doporučuji zabrousit si na stránkách Rocky Mountain Institutu .