Reklama
 
Blog | Tomáš Nosek

(staro) Nové náboženství

Tak dobrá, už jsem se s tím smířil. Málokoho baví žít tak řečeně "v proudu" nahodilostí a hledá v tom (pro mě poeticky překrásném) chaosu jakýsi řád, či dokonce smysl. Řád se dá odkoukat i vyvinout taktikou pokus x omyl, přičemž ten lidský se podobá řádu sociálně žijícího hmyzu.

Smysl je taková kravina, kterou se omlouvají tisíciletí, prolelkované filosofy i jinými vykutálenci. Přečíst si takové dílo čtenáře pozlatí moudrostí a je mu dopřáno o "smyslu čehokoliv" žvanit v intelektuálním prostředí všechny své volné chvilky. Kdykoliv co dobrého napsal filosof, bylo to proti tehdejšímu ustálenému pojetí filosofie. Jenom tím, že s hořkostí a patřičným boucháním do stolu filosofové znovu a znovu podávali (vzájemně) důkazy o neužitečnosti svého snažení, přispěli k lidskému pokroku. Jen přitakáním myšlence, že filosofování je salónní cirkusáctví se s posledním, leč důstojným smrtelným výdechem filosofie přihlásila k racionalitě aby tak sama sebe popřela. Dnes na ně plivou pseudovzdělanci a mluví o pubertální náklonosti k Nietzschemu aniž by zmínili, že ze Zarathustry nepochopili ni zbla. Filosofie je fajn, je to užitečný nástroj k procvičení kritických mozkových obvodů. Nevěřme ale filosofům.
O náboženství jsem zatím nemluvil, ale ono je to pro skeptika prašť jako uhoď. Uvěření, zachycení se pevného bodu ve světě, duchovní procitnutí, prozření, znovuzrození, přijímání, zpovídání, duchovní život vedoucí lidskou loutku těla propastmi, nástrahami a lákadly života tělesné nízké, ďábelské, hříšné rozkoše. Chci říci, žádné náboženství ani filosofie tu není zadarmo, pokud jí chceme učinit součástí našeho způsobu nazírání a chápání světa i nás samotných. Náboženství nám káže jaké reakce na různé situace má věřící mít a jsou natolik ritualizované, aby se mohli věřící bahnit ve svém bludu kolektivně. Tohle ohraničování našich těl a duší je jedním z pro mě nejsmutnějších mentálních virů, jež se světem šíří. Jsme jen zvířata proboha (Sic!). Naše způsoby získávání společenské prestiže a dvoření mohou vypadat rafinovaně a sofistikovaně, ale jejich kořen tkví v naší prosté touze po dokonalém a zajištěném potomkovi (pro mě je například důležité aby moje děti (zatím je nemám) měly radost ze života, byly zdravé, zdravě sebevědomé, svobodomyslné a vnitřně svobodné, budu je podporovat ve zvídavosti i tvůrčí činnosti a radosti z pohybu všeho druhu).

Na trhu duchovních vodítek, filosofií a náboženství mi dlouho něco chybělo. Samozřejmě, že hlavně alespoň zdání rozumu a racionality,
ale teď mám na mysli spíš prostou uvěřitelnost. Navrhuji všem hledačům přestat v pachtění se tržištěm duchovna a vrátit se ke kořenům základní víry.

OSLAVUJME OPĚT SLUNCE!


Jedná se o pravděpodobně nejstarší  a též i z vědeckého hlediska nejsmysluplnější kult k uctívání. Slunci vděčíme kupříkladu za:

"Vznik Země (veškeré látky všeobecně známé z hodin z chemie vznikly při nukleárních reakcích v jádrech hvězd), za vznik života na Zemi (a v důsledku toho i lidstva samého), za rozvoj lidské kultury umožněné přechodem na zemědělský způsob života. Za budouctnost ve které bysme všechnu energii kterou potřebujeme (sic! chceme…) mohli vyrábět díky zdokonalené umělé fotosyntéze. O existenci Sluneční existence netřeba důkazů, o jeho  významu není diskusí. Je vidět alespoň jednou za půl roku po celé ploše Země. Díky fotosyntéze pomocí které čerpají energii ze Slunce rostliny a někteří jednobuněční živočichové můžeme dýchat, rozdělávat oheň, zkrátka máme dostatek kyslíku. V přírodě lze pozorovat tisíce různých úkazů spojených s důležitostí Slunce. Vyhřívání se plazů. Kočkovité šelmy a Slunce. Kaktusy v poušti. Střídání denních a nočních činností i fyziologického chemismu podle rytmu udávaného přítomností či absencí Slunečních paprsků. Hybernace zvířat při ztlumené intenzitě záření v zimě. Noční živočichové žijí z toho, čemu dalo vzniknout Slunce přes den. Když na nás dopadají Jeho paprsky, pod kůží se nám tvoří melatonin způsobující libé pocity. I hlubiné ryby a jiné organismy využívají posledních proniknuvších paprsků aby rozehrály své fosforeskující obludárium. "

POCHYBUJI, ŽE VŮBEC EXISTUJE COSI, ČEMU PŘIKLÁDÁME MY LIDÉ NA ZEMI NĚJAKOU HODNOTU, CO BY EXISTOVALO BEZ PŘIČINĚNÍ NAŠÍ KRÁSNÉ HVĚZDY.

A protože jsem sliboval (staro) nové náboženství, zde je i dvanáctero (tedy zatím jen osmero) kterým se můžete řídit:

1) Užívej si radostí života a přispěj k jeho větší kráse
2) Chraň všechny a všechno slabší a bezmocnější, nemlč ke špatnostem, nespravedlnostem a násilí
3) Měj na paměti, že: "Všichni lidé jsou si rovni v právech i v zodpovědnosti za své činy"
4) Podporuj rozmanitost
5) Chraň atmosféru aby ona chránila nás (toto doporučení platí do nastolení stavu před průmyslovou revolucí)
6) Vzdělávej se, cestuj, měj vždy mysl otevřenou nové myšlence, ale buď skeptický v dobrém smyslu slova
7) Potírej automobilismus co by tmářství (CarBusters Lobby) odporující kultu Slunce, prostě neplýtvej dary Slunce…
8) Pomáhej dobrým věcem
9) Devatero až dvanáctero přenechávám gentlemansky na dohodu s ostatními případnými souvěrci. Body mnou sepsané jsou k diskusi… 😉
10)
11)
12)

Základní náboženská díla:

Jaroslav Flégr: Evoluční Biologie
Ronald Dawkins: Sobecký gen
E. O. Wilson: Sociobiologie

Spřízněné skupiny:

Reklama

The Committee for Skeptical Inquiry
Sysifos – klub českých skeptiků

Chrámové stavby:

zbytečné. Slunce můžete uctívat "na živo" kdekoliv kde je vidět (ačkoliv přímý pohled do Jeho mocných paprsků je rouháním trestaným časem rakovinou sítnice, či alespoň zánětem spojivek)

Svátky které nám byly ukradeny jinými náboženstvími:

Slunovraty, Rovnodenosti – možno slavit opět a smát se novějším náboženstvím s jejich Ježíšky a podobnými kulišárnami.

Stejnokroje, symboly, církevní hierarchie, církevní zákony, sakrální stavby:

Co?!? No dobrá když chcete, ponechávám kolegům neopohanům volnou ruku 🙂

S uctíváním neotálejme! Až zítra ráno, odpoledne (zkrátka hned po probuzení) zamžouráte do Jeho paprsků, uvědomte si, že přes všechny vaše problémy je obrovské štěstí, že máte možnost žít a alespoň se jen tak pro sebe usmějte 🙂 Pokud budete mít dost sil, udělejte někomu radost.

Na závěr dám hlasovat o dalším tématu, či formě příspěvku, jež v dohledné době předhodím Vašim moudrým hlavám:

Co byste si (pokud vůbec) chtěli z mého pera přečíst?
A.) Svoboda a odpovědnost
B.) Tzv. "Generace nula" a nová demokracie
C.) Proč volím Stranu Zelených a proč se divím, že tak nečiní zbytek populace který má přístup ke zprávám
D.) Vliv špatné výchovy na nedostatek civilizovanosti v České společnosti
E.) Recenze na něco, co mě z poslední doby zaujalo (knížka, kapela, umění)
F.) Povídku, baladu, báseň, komix